Foreningen Vaskeriet modtager Muskelsvindfondens ”Plads til forskelle”-pris, som Carpark North, VRS, NOVA og Grøn samlede penge ind til under sommerens Grøn. Elektrorockbandet Carpark North har netop uddelt prisen, og de 150.000 kr. som følger med prisen.

 

Over 50 kandidater var blevet indstillet til årets Plads til Forskelle-pris, så der var spænding om, hvem der løb afsted med sejren. 

Årets modtager blev Vaskeriet, som driver et fællesvaskeri i Brabrand Boligforening. I Vaskeriet bliver mennesker med udviklingshandicap en del af et vigtigt arbejdsfællesskab, hvor de får trænet deres sociale kompetencer og arbejdsevner gennem deres arbejde, og på den måde udvikler de både mod og evner til at finde sig til rette og trives på en arbejdsplads. Ideen om Vaskeriet er skabt sammen med udviklingshæmmede, der også drømmer om at bidrage til fællesskabet.

Pengene går til at udvikle Vaskeriets arbejde, så flere kan blive en del af fællesskabet.

Vaskeriet gør en stor forskel i lokalområdet ved Brabrand, fordi vaskeriet er med til skubbe til fordomme om, hvad mennesker med udviklingshandicap kan og ikke kan. Fællesskabet er ikke en utopisk tanke, men noget vi kan skabe sammen, for vi indeholder alle noget, der samler os. Og Vaskeriet viser vejen for, hvordan vi skaber et mangfoldigt fællesskab, hvor alle er med - og det skal de hyldes for. Alle er forskellige, men sammen er vi mere”, siger forsanger i Carpark North Lau Højen.

En forening med plads til forskelligheder

Vaskeriet - en øvebane er skabt af initiativtagerne Pia Stabell og Katrine Knudsen, fordi de havde bidt mærke i, at personer med handicap ikke bliver inviteret ind i fællesskabet på lige fod med andre borgere. Derfor startede de to hverdagsaktivister foreningen Vaskeriet i 2017 i fællesvaskeriet i Søvangen. I dag er der seks personer med handicap på øvebane. I Vaskeriet øver de 6 medarbejdere sig i alle arbejdsopgaverne i Vaskeriet, som er alt fra at lægge tøj sammen til kundekontakt samt at være værter for fællesskabet. Hos Vaskeriet er der stor begejstring for den gode nyhed. 

Hos Vaskeriet fortæller Pia Stabell og Katrine Knudsen, “at det er den fineste pris, som vi er så taknemmelige for at modtage, fordi Vaskeriet netop er et fællesskab med plads til forskelle. Her ser vi først og fremmest mennesket – og ikke handicappet. Vaskeriet er mere end bare en vaskeservice; det er også et fællesskab for beboerne i Søvangen og hele lokalområdet. Vaskeriet skaber handlemod, bygger bro over forskelle og skaber mangfoldighed. Vi blev så glade og stolte, da vi blev ringet op af Muskelsvindfonden, og vi er stadigvæk helt rundt på gulvet”

Ikke et helt almindeligt vaskeri

Mangfoldighed og fællesskaber med plads til forskelligheder er grundelementerne i Vaskeriets arbejde, og det er helt i tråd med Muskelsvindfondens eget arbejde for at skabe de bedst mulige rammer og vilkår for mennesker med et handicap.

Vaskeriet er ikke et helt almindeligt vaskeri! Det er ganske enkelt et fantastisk eksempel på, hvordan man med få midler kan skabe et vigtigt fællesskab for mennesker, der ofte er på kanten af arbejdsmarkedet og samfundet. Det ligger i tråd med Muskelsvindfondens arbejde for at skabe plads til forskelle i samfundet, og vi er henrykte over, at der findes frivillige ildsjæle som Pia og Katrine, der har succes med et sådant initiativ. Derfor er det med stolthed, at vi støtter Vaskeriet,” siger Simon Toftgaard Jespersen.

Det er fjerde gang, Plads til forskelle-prisen uddeles af Muskelsvindfonden. Pengene er i år indsamlet i et samarbejde mellem Carpark North, tøjfirmaet VRS, radiostationen NOVA og koncertkaravanen Grøn i forbindelse med afholdelsen af Grøn i sommeren 2019.

Prisen blev overrakt den 19. november af Carpark North, formand for Muskelsvindfonden Simon Toftgaard Jespersen og indsamlingschef i Muskelsvindfonden Theis Petersen, og modtageren i 2019 er Vaskeriet i Brabrand.