Del:

Når man ser ud over plænen i Valbyparken, ser man en livlig arbejdsplads, hvor det ikke er svært at spotte mangfoldigheden. Imens solen går ned over pladsen arbejder høj og lav, tyk og tynd sammen om at skabe Grøn og få pladsen op at stå til i morgen.

Spørger man crewerne, som de frivillige på Grøn kaldes, ude på pladsen, er de alle enige om, at der er masser af mangfoldighed på Grøn.

”Jeg synes, det er overdrevet fedt at være med på Grøn, med så mange forskellige mennesker,” fortæller Victoria (35) fra Amager og fortsætter: ”Sidste gang var jeg sammen med en, der havde OCD, som havde det svært med, at der var beskidt. Men han tog med alligevel, og det har jeg den dybeste respekt for.”
Victoria mener, at det er fedt, at alle kan lære noget af hinanden og den bagage, de kommer med: ”Her får alle lov til at være med, også selvom den ene arm ikke virker. Så bruger man jo bare den anden.”

Natascha (20) og Emilie (23) begge fra Helsingør er nye på Grøn, men har allerede hørt om mangfoldigheden og den meget familiære stemning, der er blandt de frivillige. ”Man kan være sig selv her” siger Natascha og Emilie fortsætter ”og man kan lære andre at kende, da man kan mærke, at der er plads til forskelle”.
De fandt begge ud af, at de ville være med i Crewet, fordi de ville prøve noget nyt i forhold til at være almindelig festivalgæst. ”Vi håber på at få nogle nye synsvinkler, og lære at arbejde med mange forskellige slags mennesker,” fortæller Emilie.

Taler man med nogle af de mere garvede crew’ere, møder man igen en åbenhed og en lyst til at fortælle om mangfoldighedens fordele:
”Vi har en nyuddannet advokat til at køre rundt på truck-holdet,” fortæller lastbilchaufføren Morten (40) fra Viborg, der også fortæller, at de sidste år, som en del af et forsøg, fandt ud af, at det var smart at lade en ’svindler’ (person med muskelsvind – red.) køre ud med kabler fra scenen, da det gik hurtigere.
”Det er sikkert rigtigt sundt, at lade folk gøre, det noget helt andet end det, de plejer at lave ,” mener lastbilchaufføren Erik (61). De tre lastbilchauffører Morten, Jan (54) og Erik er alle tre enige om, at der er ikke to mennesker, der er ens på pladsen, men det gør ikke noget, for her bliver der ikke gjort forskel på folk, og alle bidrager med det, de er gode til. Ved at møde folk der ikke ligner en selv og arbejde med noget, som man ikke nødvendigvis laver til hverdag, er det muligt at få nogle fantastiske oplevelser, som man ikke havde regnet med.

Grønne Frivillig Facts

  • I alle Grøn koncerts 35 år har frivillige været koncertturnéens rygrad
  • Der er i alt 700 frivillige 'Crew’ere' med på Grøn
  • Dertil deltagere 1.100 endags-frivillige fra lokale foreninger fordelt i Grøns 7 koncertbyer
  • Der bliver i alt lagt 60.000 frivillige mandetimer under Grøn
  • Blandt de mange positive værdier, frivilligheden kaster af sig, nævner mange især et tæt fællesskab med plads til
    forskelle