20170727_171214.jpg

Cykelvand og Grøn: En tradition gennem 15 år

Fra venstre: Oluf (60), Thomas (19), Rikke (22), Greta (61), Michael (60), Lone (57), Sofie (27) og Poul (28) - Foto: Christian Thoudahl

27. juli '17
Del:

I familien Møller Clausen har både far Michael og datteren Sofie Muskelsvind. Derfor er det helt naturligt at støtte op, når Grøn kommer til byen. Sammen med familie, venner, naboer og bekendte – ja, nogle år op til 25 af dem – mødes flokken dagen før koncerten i Esbjerg, og så tager løjerne fart.

Cykelvand
- Vi lytter til en playliste med årets musik, får noget godt at spise og drikke. Vi har også haft pyntet op med årets plakater, fortæller Sofie Møller Clausen om familietraditionen.
Og på selve koncertdagen er planen snorlige:
- Vi vågner, spiser morgenmad og smører madpakker, og klokken 10 afgår en bil med varmt tøj, tæpper, stole og tasker ud til pladsen. Og den holder altid samme sted. Mellem klokken 11-12 er der ’cykelvand’, inden vi hopper på cyklerne og cykler fra min mosters hus i Tjæreborg og til Grøn, ridser Sofie op.
Cykelvand er selvfølgelig et synonym for øl, og selvom det ikke lige er en model, som Rådet for større færdselssikkerhed er glad for, så forvisser moster Lone om, at det hele er fuldt ud under kontrol.

Hjem og griller pølser
Familien har sin faste plads. Foran Grøn Scene, i modsatte side af storskærmen, så Sofie kan komme rundt på sin crosser – og selvfølgelig tæt på centerbaren i midten af pladsen.
- Så flytter vi rundt fra stol til stol og får snakket med hinanden. Nogle går op og hører musik, og andre henter øl. Vi kører ikke før musikken er færdig, og så tager vi hjem og griller pølser, forklarer Sofies mor, Greta Clausen.
Selvom dele af familien bor i Aarhus, er det ligesom bare blevet til, at det er i Esbjerg, man mødes, hygger sig og drikker cykelvand.
- Det er dejligt, at der er god plads på koncertpladsen, og at det er i cykelafstand. Og man kan tage sine børn med, og de kan også få en god oplevelse. Det er noget specielt ved Grøn, siger Greta.

Den grønne kande
I familien er der også tradition for, at man hjembringer et trofæ efter et besøg på Grøn – nemlig den ikoniske grønne plastikkande.
- Den står på bordet hver aften under aftensmaden med vand i, og når der er familiefest og runde fødselsdage, så ringer man lige rundt til de andre og hører, hvor mange kander de andre kan tage med, konstaterer Lone Clausen, og fortæller at hun tidligere på dagen overlod sin plads i fadølskøen til nogle andre, da hun kunne se, at der lige gik lidt, inden den næste grønne kande var øverst i bunken.
Sofie var selv rundt med Grøn-karavanen som frivillig for 6 år siden, hvor hun stod i madbod og solgte pizza og hotdog. I dag er hun dog ’kun’ med som gæst. På spørgsmålet om, om resten af familien kunne finde på at arbejde frivilligt på Grøn, lyder svaret:
- Ja, vi har da snakket om det, så det er ikke umuligt, hvis vi kunne finde noget at lave sammen.
Spørgsmålet er nok nærmere, om traditionerne, de grønne kander og cykelvanden ville kunne undværes.